Uglješa Rajčević

Fondacija „Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2007. godinu književniku i istoričaru umetnosti Uglješi Rajčeviću za dvotomno kapitalno delo o uništenim srpskim spomenicima «Zatirano i zatrto» (Prometej, Novi Sad, 2007), odnosno za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti… Žiri koji je doneo ovu odluku radio je u sastavu Radivoj Šajtinac, Zoran Bognar i Branimir Bojić.
      
Uglješa Rajčević (1931, Beograd) objavio je preko dvadeset knjiga poezije, proze i eseja. Kao istoričar umetnosti bavi se srpskom umetnošću druge polovine XIX i prve polovine XX veka.
Kroz dvotomno delo «Zatirano i zatrto» Uglješa Rajčević nam govori kako su brojne srpske spomenike podignute u znak sećanja na znamenite ljude i događaje srušili srpski neprijatelji, ali vrlo često i sami Srbi… i da je ideološka netrpeljivost glavni uzrok ovog varvarstva. Rajčević eksplicira da narodi sa ovih balkanskih prostora, svejedno da li su po položaju bliži jugu ili severu Evrope, nikako da nauče da je spomenik umetničko delo i da niko nema pravo da takvo delo oskrnavi ili uništi bez obzira na razloge svog besa i netrpeljivosti…
U Beogradu, 21. 1. 2008.