Vidosav Stevanović

Fondacija “Ars Longa” dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2011. godinu Vidosavu Stevanoviću za roman «Šta ptica kaže» (Dereta, Beograd, 2011) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Žiri koji je doneo ovu odluku radio je u sastavu Radivoj Šajtinac (predsednik), Uglješa Rajčević i Vasilije Domazet.

Vidosav Stevanović (1942) jedan je od najznačajnijih srpskih pisaca dvadesetog veka. Do sada je objavio preko dvadeset proznih knjiga od kojih posebno izdvajamo romane: „Nišči“, „Testament“, „Konstantin Gorča“, „Odos Pandoras“, „Kuća na brdu pored sunca“, „Ostrvo Balkan“, „Ista stvar“, „Abel i Liza“, „Iskra“, „Sibila“ i „Demoni“; kao i dve  knjige pripovedaka: „Refuz mrtvak“ i „Periferijski zmajevi“… Uređivao je najznačajnije srpske književne časopise kao što su „Vidici“, „Savremenik“, „Književna reč“, „Književne novine“… Bio je urednik u beogradskoj „Prosveti“, „Srpskoj književnoj zadruzi“, sarajevskoj „Svijetlosti“ i direktor BIGZ-a. Dobitnik je „NIN-ove nagrade“ i nagrade „Ivo Andrić“.Dela Vidosava Stevanovića prevođena su na sve značajnije jezike.
Poslednjih trideset godina živeo je u Kragujevcu, Beogradu, Grčkoj, Francuskoj i Sarajevu… Od 2007. godine živi povučeno i radi u selu Botunje, pored Kragujevca.

U Beogradu, 5. mart 2012.