Aktivnosti od 2005. do 2012. godine

2012.
 
          

16. novembar – Fondacija „Ars Longa“ najoštrije osuđuje odluku Vlade Srbije

 da budžet za kulturu u sledećoj godini iznosi oko šest milijardi dinara što je svega 0,62 odsto ukupnog budžeta. Ako znamo da je međunarodni standard izdvajanja iz državnog budžeta za kulturu 2,4 odsto, a po konvenciji Evropske unije za zemlje u tranziciji, među koje spada Srbija, 3 odsto (i da recimo s druge strane Španija izdvaja 6,7 odsto, Nemačka 5 odsto, Francuska 4,3 odsto, Crna Gora 2,5 odsto) onda se jasno vidi kakav nipodištavajući i omalovažavajući odnos prema srpskoj kulturi ima vladajuća garnitura. U Fondaciji „Ars Longa“ smatraju da što je kriza u državi veća da bi se trebalo još više ulagati u kulturu, jer jednom će se povući i ta finansijska bura. A kada ona prođe, morate imati sačuvan kulturni identitet, koga nema bez prethodnih ulaganja.

 
23. juli – U izdanju beogradskog Službenog glasnika i Fondacije ”Ars Longa” objavljeno je novo, izmenjeno i dopunjeno izdanje knjige mikroeseja ”Ejdetske slike” Zorana Bognara. Ova knjiga meditativne proze, uverljivo je svedočanstvo pune ontološke zrelosti ovoga autora. Bognar je u ovoj knjizii vrlo razložno postavio mnoga zanimljiva i važna pitanja po planu umetnosti i filozofije (posebno estetike i etike), sociologije i psihologije (posebno čovekove egzistencije, a još posebnije našeg čoveka u ovom uskovitlanom i kriznom vremenu ispunjenom kontroverznim sadržajima), a dao je i neke moguće odgovore, provokativno pozivajući na dijalog i o onome što drugi izbegavaju.
 

   11. maj, Fondacija «Ars Longa» uručila je nagradu ,,Dimitrije Mitrinović” za  2011. godinu Vidosavu Stevanoviću za roman ,,Šta ptica kaže” (Dereta, Beograd) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.
Nagrada je uručena u Klubu “Vidosav” u selu Botunje pored Kragujevca, a žiri koji je doneo ovu odluku radio je u sastavu Radivoj Šajtinac, Uglješa Rajčević i Vasilije Domazet. Zahvaljujući na ovom priznanju, Vidosav Stevanović govorio je s velikim poštavanjem o Mitrinoviću (1887-1953) svestranom umetniku i izuzetnom intelektualcu o kome se decenijama ćutalo dok ga na našu kulturnu scenu nije ,,vratio” akademik Predrag Palavestra. Laureatu je uz povelju uručena slika poznatog srpskog slikara Dragana Ilića Di Voga, kao i knjiga “Treća sila” Dimitrija Mitrinovića.

 

     2. maj – Fondacija “Ars Longa” sa žalošću obaveštava da je na današnji dan preminuo gospodin Radovan Ćalić, naš veliki prijatelj i prvi donator. Gospodin Radovan Ćalić (1934, Tomingaj – 2012, Osijek) po obrazovanju je bio diplomirani mašinski inžinjer, a po interesovanju pasionirani ljubitelj srpske kulture i umetnosti, stoga i ne čudi što je bio i čovek koji je bezrezervno razumeo, podržao i blagonaklono pomogao realizaciju osnovnih postulata i ciljeva Fondacije. Svi članovi i prijatelji Fondacije ovom prilikom gospodinu Ćaliću još jednom izražavaju neizmernu zahvalnost i poštovanje na njegovom  velikom razumevanju, podršci i angažmanu. Neka mu je vječnaja pamjat.

 

     26. marta – Fondacija “Ars Longa” podržala je XXXVIII „Pesničku štafetu“, manifestaciju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ koja je najstarija manifestacija u Zrenjaninu namenjena najmlađima, a zajedno sa “Zmajevim dečjim igrama” ubraja se u manifestacije sa najdužom tradicijom u Srbiji.
Od prve „Pesničke štafete“ koja je održana 1975. godine, u kontinuitetu, najbolji pesnici za decu bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac i mnogi drugi. Pedeset i sedam osnovnih škola Srednjeg Banata prijavilo je svoje učešće na „Pesničkoj štafeti 2012“. Pored osnovnih škola na području grada Zrenjanina, učestvuju još i škole iz opštine Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Bečej i Titel…

     5. marta – Fondacija “Ars Longa” dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2011. godinu Vidosavu Stevanoviću za roman “Šta ptica kaže” (Dereta, Beograd, 2011) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.


 

2011.

 

      4. juli, Fondacija „Ars Longa“ najoštrije osuđuje Ministarstvo kulture Srbije zbog potpune nezainteresovanosti oko obeležavanja 50-godišnjice od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, kao i oko angažmana da se otkupi njegova rodna kuća u Višegradu i napravi svojevrsni muzej našeg najznačajnijeg pisca. Sramno je i nedopustivo da se vladajuće strukture i institucije Srbije poigravaju sa imenom i ugledom našeg jedinog Nobelovca, jer čim Ivu Andrića izmestite u druge sfere, pogotovo ove političko-ideološke, onda tu nastaje potpuno nedostojna gungula koja sa književnošću i umetnošću nema nikakve veze, a ima puno veze sa političkim neprilikama u kojima se gubi i književnost i umetnost i dostojanstvo.

 

     

     14. maja, Fondacija “Ars Longa” pozdravila je i podržala Manifestaciju Noć muzeja, u okviru  koje su se u 60 mesta u Srbiji i na 65 lokala u Beogradu organizovale noćne šetnje po muzejima. Ovo je osmi put da se održala manifestacija Noć muzeja kako u Srbiji, tako i u 40 drugih zemala u Evropi, u kojoj je publika imala prilike da pogleda izložbe koje su postavljene u saradnji sa 160 kulturnih institucija…

 

14. aprila, Fondacija “Ars Longa” podržala je Festival mladih pesnika “Dani poezije” u organizaciji Centra za kulturu grada Zaječara i donirala prigodne nagrade za pobednike festivala.

 

   

     22. februara, Fondacija “Ars Longa” dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović”za 2010. godinu Radivoju Stanivuku za zbirku pesama “Noći lutajućih zvezda” (Treći trg, Beograd, 2010) i Zoranu Bognaru za knjigu izabranih i novih pesama “Lavirint kruga” (IP “Book”, Beograd, 2010) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

   

3. januara, Fondacija «Ars Longa» darivala je 300 knjiga novosagrađenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi Stefan Dečanski iz Vukovara (Borovo Naselje) kao mali prilog u stvaranju crkvene biblioteke.


 

2010.

    
25. juni  – U kafeu “Time Out”, Beograd, Čika Ljubina 5, vlasnik je poželeo da stvori lepšu atmosferu i da se predstavi kao ljubitelj klasične literature, pa je odlučio da na police stavi knjige.
Međutim, kako je polica bila plitka, knjige nikako nisu mogle da stanu na nju. Normalan čovek bi problem verovatno rešio na konvencionalan način tako što bi uzeo veću policu… Međutim, vlasnik kafea se odlučio za avangardniji potez – pretesterisao je knjige na pola!
Fondacija “Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti najoštrije osuđuje ovakav vandalski čin počinjen pri potpunom odsustvu duha i zdrave pameti.

    1. maja, Fondacija “Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti najoštrije osuđuje izjavu gospođe Slavice Đorđević, pomoćnice gradonačelnika Kragujevca za zaštitu kulturne baštine i uređivanje grada,  da  kuća u Karađorđevoj ulici, u kojoj je jedno vreme živeo pesnik Đura Jakšić, nije spomenik kulture i da će biti srušena. Fondacija “Ars Longa” apeluje i moli sve nadležne organe i na lokalnom i na republičkom nivou da poduzmu sve kako bi se zaštitilo ovo šumadijsko zdanje od izuzetnog značaja za kulturnu baštinu  Srbije.

     
13. mart, Fondacija «Ars Longa» uručila je nagradu ,,Dimitrije Mitrinović” za  2009. godinu Draganu Jovanoviću Danilovu za roman ,,Otac ledenih brda” (Arhipelag) i Jovanu Zivlaku za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Nagrada je uručena u prostorijama Udruženja književnika, a žiri koji je doneo ovu odluku radio je u sastavu Radivoj Šajtinac, Uglješa Rajčević i Vasilije Domazet. 
Zahvaljujući na ovom priznanju, obojica laureata su govorili s velikim pijetetom i poštavanjem o Mitrinoviću (1887-1953) svestranom umetniku i izuzetnom intelektualcu o kome se decenijama ćutalo dok ga na našu kulturnu scenu nije ,,vratio” akademik Predrag Palavestra. 
 Laureatima su uručene povelje i akvareli Milutina Dedića.

      1. februara, Fondacija «Ars Longa» dodelila je nagradu «Dimitrije Mitrinović» za 2009. godinu Draganu Jovanoviću Danilovu za roman «Otac ledenih brda» (Arhipelag, Beograd, 2009) i Jovanu Zivlaku za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i za očuvanje lepih umetnosti…

 


2009.

 

  4. decembra, Fondacija «Ars Longa» obaveštava srpske medije da je čuveni srpski antropolog i pesnik Đorđe Vid Tomašević (1927) umro 3.12. 2009. u San Francisku.

Nesumnjivo je da je Đorđe Vid Tomašević bio jedan od najznačajnijih srpskih intelektualaca i pesnika u dijaspori. Gotovo čitav svoj radni vek proživeo je u Americi, najpre u Bafalu, a poslednjih nekoliko godina u Kaliforniji, u gradu Berkeleju, nadomak San Franciska.

Đorđe Vid Tomašević objavio je nekoliko izuzetno zapaženih zbirki poezije, uglavnom na engleskom jeziku kao što je poema «Milenijada» («The Millenniad») ili dvojezično na srpskom i engleskom jeziku kao što je to  knjiga «Svet kao metafora» ili u originalu «The world as a metaphor». Za knjigu «Milenijada», kao i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi Đorđe Vid Tomašević je dobio prestižnu nagradu «Dimitrije Mitrinović» koju dodeljuje Fondacija «Ars Longa» za očevanje lepih umetnosti.

1. decembra, Fondacija «Ars Longa» donirala je beogradskoj izdavačkoj kući «Treći trg» štampanje knjige pesama «Noći lutajućih zvezda» poznatog srpskog pesnika Radivoja Stanivuka.


15. septembra, članovi Fondacije «Ars Longa», gospodin Zoran Bognar i gospodin Radivoj Šajtinac,  učestvovali su u Gradskoj biblioteci Novog Sada na Okruglom stolu povodom petnaestogodišnjice od smrti kultnog srpskog pisca Stevana Pešića. Eseji Zorana Bognara i Radivoja Šajtinca naknadno su objavljeni u Zborniku o delu Stevana Pešića u izdanju Gradske biblioteke Novog Sada.

 


18. avgusta, 
predsednik Fondacije «Ars Longa», gospodin Zoran Bognar, održao je u biblioteci Srpskog kulturnog društva «Prosvjeta» iz Vukovara predavanje povodom stogodišnjice rođenja velikog srpskog pesnika Oskara Daviča i povodom   sedamdesetpetogodišnjice rođenja princa srpskih pesnika Branka Miljkovića. Eseji Zorana Bognara,  objavljeni su naknadno u srpskom časopisu za književnost  «Ljetopis» koji izlazi u Zagrebu.

27. januara, Fondacija «Ars Longa» dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2008. godinu Lauri Barni za roman «Moja poslednja glavobolja» (Zavod za udžbenike, Beograd, 2008) i  Dušanu Gojkovu za pokretanje međunarodnog projekta „Balkanski književni glasnik“ i „Dnevni glasnik“ – internet časopisa za književnost i umetnost Balkanskog poluostrva…

 


2008.

  24. septembra, Fondacija «Ars Longa» dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2007. godinu književniku i istoričaru umetnosti Uglješi Rajčeviću za dvotomno kapitalno delo o uništenim srpskim spomenicima «Zatirano i zatrto» (Prometej, Novi Sad, 2007), odnosno za  izuzetan doprinos srpskoj kulturi  i očuvanju lepih umetnosti…

  

     16. jula, Fondacija «Ars Longa» kupila je i poklonila dva kompjutera redakciji «Balkanskog književnog glasnika» iz Beograda.

 


2007.

     15. juna, Fondacija «Ars Longa» dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2006. godinu čuvenom srpskom antropologu, književniku, istoričaru umetnosti, lingvisti i pesniku Đorđu Vidu Tomaševiću za dvojezično (srpko-englesko) kapitalno delo poemu «Milenijada / The Millenniad»  (Humanity Books, New York, 2006), odnosno za  izuzetan doprinos srpskoj kulturi  i očuvanju lepih umetnosti…

     17. marta, Fondacija «Ars Longa» učestvovala je u Kragujevcu na Okruglom stolu povodom četrdesetogodišnjice od smrti velikog pisca Vladana Desnice. Esej Zorana Bognara, predsednika Fondacije, objavljen je naknadno u kragujevačkom književnom časopisu ”Koraci” i u formi feljtona u dnevnom listu ”Politika”.


15. marta, Fondacija «Ars Longa» 
darivala je 700 knjiga biblioteci Srpskog kulturnog društva ”Prosvjeta” iz Vukovara.

   

     7. februara, Fondacija «Ars Longa» najoštrije protestuje i osuđuje vandalski napad desetorice nepoznatih batinaša na glumce novosadskog Pozorišta mladih Emila Kurcinaka, Dragana Zorića i Zorana Andrejina u kojem su im nanete teške fizičke povrede i zahteva od organa unutrašnjih poslova da ovaj slučaj istera do kraja, odnosno da pronađe vinovnike ovog sramnog «čina» i najoštrije ih kazni kako se ovakve stvari više nikad ne bi ponovile.


2006.

    5. novembra, Fondacija „Ars Longa” obaveštava srpske medije da je istaknuti slikar Dragan Ilić Di Vogo, inače jedan od najznačajnijih predstavnika magičnog realizma zastupljen, ne samo kao jedini srpski slikar već kao jedini slikar iz istočne Evrope, u antologiji magičnog realizma koja se  pojavila pod nazivom “Dreamscape” i koja ima precizan podnaslov “The best of imaginary realysm”…

     Ova antologija, odnosno, preciznije rečeno, ova monografija u kojoj je svaki zastupljeni slikar predstavljen sa kraćom biografijom i nekoliko reprodukcija njihovih najznačajnijih slika izazvalo je veliko interesovanje i pažnju u Evropi i svetu među ljubiteljima fantastične figuracije magičnog realizma, i nadrealizma. Ova antologija je objavljena u izdanju holandsko-danske izdavačke kuće “SalBru Publish” čiji su osnivači i vlasnici Claus Brusen, slikar i galerista i Marcel Salome, štampar i dizajner. Selekciju zastupljenih slikara izvršio je tročlani žiri sastavljen isključivo od renomiranih i svetski priznatih umetnika.

     Fondacija ”Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti (za vreme 51. Beogradskog međunarodnog Sajma knjiga, 24-30. oktobar 2006) darivala je 101 knjigu biblioteci osnovne škole ”Vuk Karadžić” iz Levosoja (kod Bujanovca) povodom 101 godine postojanja ove osnovne škole (akciju je pokrenula pesnikinja Zorica Sentić iz Kana pod nazivom ”Darujmo reč” na koju se Fondacija ”Ars Longa” s velikim zadovoljstvom odazvao)…

    17. oktobra,  Fondacija ”Ars Longa” dodelila je nagradu ”Dimitrije Mitrinović” Radivoju Šajtincu za 2005. godinu za roman ”Pričica” (Dereta, 2005) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.