Između sećanja i zaborava – Dela iz kolekcije Jovičić

18. april – Izložbu “Između sećanja i zaborava – Dela iz kolekcije Jovičić”, koja se održava u Kući legata, po mišljenju mnogih uglednih znalaca slikarstva, što pre treba zaboraviti. Oni, naime, tvrde da su dela iz kolekcije porodice Jovičić, potpisana imenima najpoznatijih umetnika iz bivše Jugoslavije – falsifikati. Zbog navodnog obmanjivanja javnosti, traže da se izložba što pre zatvori, a krivci izvedu pred lice pravde. Na izložbi su prikazana dela sa potpisima Bogdana Šuputa, Đorđa Andrejevića Kuna, Mališe Glišića, Ignjata Joba, Nadežde Petrović, Petra Lubarde, Anđelije Lazarević, ćerke našeg književnika Laze Lazarevića, Ljubice Cuce Sokić… U Udruženju galerista i kolekcionara Beograda tvrde da su bar dve trećine radova od osamdeset slika “vulgarni falsifikati”.

– Zaprepastila sam se činjenicom da su svi eksponati naivno pogrešno pripisani vrlo značajnim slikarima – napisala je istoričarka umetnosti Ljubica Buba Miljković u pismu Filipu Brusiću Renaudu, direktoru Kuće legata. – Teško mi je da upotrebim reč falsifikat, jer ovaj pojam nekad podrazumeva veštu izradu kopije koja može da zavede neuke, na prvi pogled čak i stručnjake. Radovi koji su predstavljeni vređaju umetnost i umetnike, urušavaju ugled ne samo ustanove na čijem ste čelu, nego istorije umetnosti, muzeologije i onih koji su učestvovali u realizaciji ove sramne izložbe i njenog kataloga.

Fondacija “Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti najoštrije osuđuje ovakvu farsu i propust Kuće legata (kao i Ministarstvo kulture Srbije i dnevne novine Politika koje su podržale ovu prodajnu “izložbu”) i traži od direktora Filipa Brusića Renauda da odmah zatvori izložbu, povuče katalog iz prodaje i izvini se obmanutoj publici.

Više o tome