Branimir Šćepanović

Žiri koji je radio u sastavu Zoran Bognar (predsednik), Nemanja Veljović Subrosa i Uglješa Rajčević dodelio je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2018. godinu Branimiru Šćepanoviću za knjigu “Usta puna zemlje” (IK Dereta, Beograd) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Branimir Šćepanović (rođen 1937. godine u Podgorici) jedan je od vodećih proznih pisaca srpske književnosti XX veka. Jedan je od 400 najvećih svetskih pisaca koji u pariskom Liberation-u (1985) odgovaraju na pitanje: Zašto pišete?, a u jubilarnom broju Nouvel opservateur-a (1994) jedan od 240 pisaca sveta koji opisuju isti planetarni dan. Zastupljen je u brojnim antologijama književnosti kod nas i u svetu. Tako, na primer, Smrt gospodina Goluže uvrštena je u antologiju Moderne evropske novele (u izboru Pitera Braska) u Danskoj, u Antologiju svetskih priča u Americi (u izboru Čarlsa Angofa), u Antologiju slovenskih književnosti u Americi. U antologiju svetske književnosti, koju je objavila Francuska enciklopedija pod naslovom Idealna biblioteka, među 700 knjiga svih vremena – od Gilgameša, Homera i Biblije do današnjih dana – uvršten je i Šćepanovićev roman Usta puna zemlje koji je do sada na 30 jezika i doživeo brojna izdanja u svetu (na francuskom 23 izdanja, na grčkom 9 izdanja, i više izdanja u Americi, Rusiji, Japanu). Ovaj roman, za koji je Šćepanović dobio Oktobarsku nagradu Beograda prodan je u više od 100 000 primeraka.

Objavio je sledeće knjige: Pre istine, pripovetke (Beograd, 1961), Sramno leto, roman (Beograd, 1965), Usta puna zemlje, roman (Beograd, 1974), Smrt gospodina Goluže, pripovetke (Beograd, 1977), Iskupljenje, roman (Beograd, 1980). Prevođen je na 32 jezika. Živi u Beogradu