Madame Piano

Žiri koji je radio u sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Zoran Bognar i Nemanja Veljović Subrosa dodelio je nagradu “Dimitrije Mitrinović” Fondacije „Ars Longa“ za 2021. Godinu Žarku Lauševiću za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti i Madame Piano za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

 

Madame Piano je svoju muzičku karijeru započela krajem 1991. godine kao solista Jazz orkestra RTB-a. Posle pobede na festivalu „Beogradsko proleće“ sa kompozicijom „Sanjam“ Vladimira Markovića, odlazi u Belorusiju na svetski muzički festival „Slovenski bazar“, na kome, u okviru dva takmičenja osvaja prvu i drugu nagradu. Svoj prvi kantautorski album pod nazivom „Predeli“, objavila je 1996. godine na kome se osim u svojstvu izvođača, iskazala i kao kompozitor, tekstopisac, aranžer i muzički producent. Pesma „Bonito“ sa ovog albuma osvaja nagradu žirija na festivalu „Mesam“, kao i brojna priznanja za pesmu godine i spot godine.

Krajem 2001. godine, Madame Piano objavljuje svoj drugi po redu kantautorski album „Zemlja čuda“ na kome je ostvarila saradnju sa italijanskim pevačem Francom Masijem u duetskoj pesmi „Etarnal love“, a koja je doživela izuzetan uspeh kako u Srbiji, tako i na području bivših jugoslovenskih republika. Sa svojim italijanskim kolegom, Srbiju je predstavljala na nekoliko svetskih festivala na kojima je njihov duet više puta nagrađivan.

Početkom 2002. godine, Madame Piano u saradnji sa etno sastavom „Teodulija“ objavljuje album tradicionalnih srpskih pesama pod nazivom „Priče iz davnina“, na kome je ostvarila saradnju sa Cunetom Gojkovićem, Oliverom Njegom, Jordanom Nikolićem, ansamblom „Đerdan“ i dr. Tokom svoje, tri decenije duge muzičke karijere, sarađivala je sa velikim brojem naših eminentnih muzičara poput Bore Dugića, Cuneta Gojkovića, Slobodana Trkulje, Vasila Hadžimanova, Petra Jelića i „You grupe“, „Orhodox Celts“, ansamblom „Renesans“ i mnogim drugim domaćim i svetskim jazz muzičarima.

Njen poslednji album pod nazivom “So ćeres tonight”, koji je realizovala sa romsko – mađarskim sastavom “Gyass band”, očekuje svoj izlazak pred publiku čim se steknu uslovi sa popuštanjem svetske pandemije izazvane corona virusom.

Na domaćoj sceni je poznata kao autor i izvođač koji osim jazz i pop muzike, neguje i tradicionalnu muziku kako raznih naroda sveta, tako i srpsku tradicionalnu muziku. Dobitnica je mnogobrojnih domaćih i svetskih priznanja na mnogobrojnim muzičkim festivalima u zemlji i inostranstvu.

U okviru svog dvadesetsedmogodišnjeg pedagoškog rada, Madame Piano je bila i jedan od osnivača jazz odseka Muzičke škole „Stanković“, na čijem odseku jazz pevanja je radila od 1995. – 2005. godine. Takođe je i jedan od osnivača muzičkog odseka Nove Akademije Umetnosti Evropskog Univerziteta u Beogradu na kome je deset godina radila kao predavač. Njeni studenti i đaci su uspešni diplomci najvećih svetskih jazz akademija i izvođači sa uspešnim muzičkim karijerama širom sveta.