Peticiji za vraćanje Nacionalnih priznjanja za poseban doprinos u oblastu kulture i umetnosti

3. februar – Fondacija Ars Longa podržava i priključuje se peticiji za vraćanje Nacionalnih priznjanja za poseban doprinos u oblastu kulture i umetnosti koje je, Ivan Tasovac – aktuelni ministar za kulturu ukinuo, iako je u svojim prvim izjavama najavio samo “privremenu suspenziju” ove mere dok se estrada ne odvoji od istinske umetnosti i pravih vrednosti. Bio je to još jedan u nizu pogrešnih poteza i sramnih odluka ministra Tasovca koji je “poznat” i po uvođenju otkupa knjige preko javnih nabavki, prodaji AVALA filma, zatvaranju mnogih bioskopa i centara za kulturu u unutrašnjosti Srbije, ukidanjem mnogih književnih časopisa i novina.

Podsetimo, Nacionalno priznanje je jedna u nizu mera kulturne politike kojom se uspostavlja sistem vrednovanja u kulturi i time vraća smisao bavljenja stvaralaštvom u ovoj zemlji. Razvoj kulture je nužno povezan sa uspostavljanjem sistema vrednovanja u kulturi. Samo ukoliko jedno društvo ima uređen sistem vrednovanja sa uspostavljenim najvišim kriterijumima može da očekuje značajne pomake u ovoj oblasti. Ovom prilikom želimo da istaknemo da bi i stav Nacionalnog saveta za kulturu, koji ujedno sveobuhvatno reprezentuje stručnu javnost, morao biti najozbiljnije razmotren i podržan u Ministarstvu kulture i u Parlamentu.

Ovom prilikom Fondacija Ars Longa za očuvanje lepih umetnosti poziva i druge umetnike i umetnička udruženja da podrže ovu peticiju kojom se želi zaštiti delatnost kulture od političke devastacije i postaviti temelje sistema pravih i istinskih vrednosti u kulturi.

Vidi Link