Biljana Krstić

Fondacija „Ars Longa” za očuvanje lepih umetnosti dodelila je nagradu “Dimitrije Mitrinović” za 2016. godinu Biljani Krstić.         

Žiri koji je doneo ovu odluku radio je u sastavu Zoran Bognar, Radivoj Šajtinac i Uglješa Rajčević.

Biljana Krstić rođena u Nišu, 9. novembra 1955. godine, gde je i završila osnovno i srednje muzičko obrazovanje u MŠ “Dr Vojislav Vučković”. U Beogradu upisala i završila Fakultet muzičke umetnosti. Na domaćoj pop sceni Bilja Krstić je prisutna dugi niz godina. Posle grupa Suncokret i Rani mraz započinje solo karijeru i izdaje tri albuma pop orijentacije. Uporedo sa karijerom pop pevačice Biljana sledi svoje najdublje afinitete i više godina strpljivo prikuplja autentične audio i notne zapise izvorne muzike. To su uglavnom retko izvođene a većinom i neobjavljene muzike teme sa Kosova, južne Srbije, Timočke Krajine, Makedonije, Rumunije, Bugarske i Mađarske. Rezultat ovog rada su kompakt-diskovi Bistrik i Zapisi, koji su nastali kao fuzija tradicionalne muzike i savremenog aranžerskog postupka. Tokom 2003. godine Bilja i Bistrik su radili na muzici za film Zona Zamfirova. Sa svojim kolegama sa FMU-a 2001. godine osniva orkestar Bistrik i postiže velike uspehe u svetu i u Srbiji. Treći CD – pod nazivom Tarpoš, koji se pojavio na evropskom tržištu 2007 u izdanju nemačke izdavačke kuće Intuition – Schott music kod nas je objavljen u izdanju PGP-RTS. Četvrti CD – pod nazivom Izvorište, pojavio se na tržištu 2013 u izdanju PGP-RTS.

2014. god. dobila nagradu, sa kolegom Mikijem Stanojevicem, Grand Prix Sofest , za muziku za film Branio sam Mladu Bosnu reditelja Srđana Koljevića.

U Beogradu, 21. 3. 2016.