Predrag Miki Manojlović

Žiri koji je radio u sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Lena Volgin i Nemanja Veljović Subrosa dodelio je nagradu “Dimitrije Mitrinović” Fondacije „Ars Longa“ za 2020. godinu Predragu Mikiju Manojloviću za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti i Vladimiru Kopiclu za roman „Purpurna dekada“ (Dereta, 2020) i izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

 

Predrag Miki Manojlović  rođen je 1950. godine u Beogradu u porodici glumaca Ivana i Zore Manojlović. Po završenoj gimnaziji upisuje i na vreme sa najvišom ocenom diplomira na Akademiji za Pozorište, Film, Radio i Televiziju u klasi Miljenka Maričića. Svojom prvom ulogom 1970 godine pokazuje  poseban dar i u beogradskim pozorištima  igra u različitim teatarskim sadržajima i formama. Veoma  mlad  postaje jedan od  vodećih glumaca u tadašnjoj Jugoslaviji. Jedan od najpopularnijih glumaca Jugoslavije postaje sa svojih dvadeset i pet godina. Od tada do danas ostvario je četrdeset   glavnih uloga u pozorištu od  klasičnog repertoara do savremenih dela  i eksperimentalnih procesa u najboljim teatrima. Na filmu je do danas odigrao 80 uloga. Na televiziji je ostvario kreacije u  nekoliko nezaboravnih domaćih serija. Višestruki je nosilac najviših profesionalnih i društvenih priznanja bivše Jugosavije i današnje Srbije za domete u pozoritu i na filmu. Svojim radom i ugledom  u zemlji i  inostranstvu  dostojno je  predstavljao mnoge zemlje Evrope, pre toga Jugoslaviju, kasnije Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu… Igrao na brojnim pozorišnim scenama Europe. Vladanje francuskim, engleskim i italijanskim jezikom mu je pomoglo snimanju filmova i na bugarskom, španskom,  makedonskom i romskom jeziku na svim  kontinentima osim Australije.

Pored domaćih vrhunskih umetnika Miki je stvarao i  sa pojedinim  od najvećih stranih reditelja i glumaca današnjice. Kao vodeći  glumac nosio je filmove koji su osvojili desetine nagrada za najbolji film, kao i dve Zlatne Palme u Kanu, 1985. i 1995. nominaciju Američke filmske Akademije za nagradu Oskar 1996. nominacuju za nagradu Zlatni Globus  1998.

Evropska Filmska Akademija ge je nominovala za najboljeg glumca Evrope 2007. Član je Evropske Filmske Akademije od 2007 godine.

Počasni je doktor Univerziteta Audiovizuelnih Umetnosti Njujork-Pariz-Skopje .

Svojim dobrotvornim radom i kroz beogradsku “Radionicu Integracije” ukazuje na značaj svesti o društvenoj odgovornosti i rada na integrisanju marginalizovanih grupa i pojedinaca u zemlji i na taj način, ne samo svojim profesionalnim radom, doprinosi  povezivanju   novostvorenih  državama bivše Jugoslavije.

Glasanjem publike i profesionalaca 19. Marta 2012. godine, na IMDB-u, najprestižnijem svetskom filmskom profesionalnon internet sajtu, izabran je za najboljeg filmskog glumca ex Jugoslavije svih vremena. Raznovrsnošću svojih uloga Miki Manojlović zauzima jedno od vodećih mesta evropskog pozorišta i filma.