Vladimir Kopicl

Žiri koji je radio u sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Lena Volgin i Nemanja Veljović Subrosa dodelio je nagradu “Dimitrije Mitrinović” Fondacije „Ars Longa“ za 2020. godinu Predragu Mikiju Manojloviću za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti i Vladimiru Kopiclu za roman „Purpurna dekada“ (Dereta, 2020) i izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

 

Vladimir Kopicl (1949 ), književnik i prevodilac. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije i eseja i priredio niz pesničkih antologija, tematskih  i drugih zbornika. Dobitnik je brojnih književnih nagrada od kojih izdvajamo  Disovu nagradu za pesnički opus (2008),  »Desanka Maksimović« za pesničko delo i doprinos razvoju srpske poezije (2012) i Ramonda Serbica za celokupno delo i doprinos književnosti i kulturi (2017).

Član je Upravnog odbora Srpskog PEN centra i više domaćih i međunarodnih udruženja pisaca i teatrologa. Prevođen, zastupljen u antologijama srpske i svetske poezije… Živi u Novom Sadu.

Roman Vladimira Kopicla Purpurna dekada, u podnaslovu i gotski herc roman 3D, predstavlja izvesnu posebnost na polju srpskog romana XXI veka. Ipak, ovo nije gotski roman u pravom smislu, već samo određeni elementi gotskog provejavaju i prave strukturu romana: ono što je spoljašnje u romanu to je gotsko, a ono unutrašnje jeste moderno. Autor za izgradnju svojih likova ne koristi okruženje već isključivo odnos: jedan lik ne karakterišu samo njegove osobine već i one koje prima od drugog lika. Odnos muškarca i žene nije u njihovim posebnostima ili zabludama nego je više u njihovoj percepciji stvarnosti i onome što primaju jedno od drugog… Ovo je roman o muškarcu i ženi čiji se odnosi neprestano definišu i kodiraju, donekle i objašnjavaju, a opet, sve izmiče i sve je nedostižno. Ono do čega se u romanu može stići jeste telesno. Ovo Kopiclovo delo  možemo posmatrati i kao roman čulnih odjeka dvoje ljudi koji se zbog okolnosti neprestano susreću: roman strasti i potrebe za osobom, ali i roman o samoći i usamljenosti. Njihova ljubav je često toliko hladna i nemilosrdna da se nekada ne može jasno napraviti razlika da li mislimo na raj ili pakao…