„Dimitrije Mitrinović“ Longinoviću i Anđeliću

Žiri koji je radio u sastavu Vasilije Domazet (predsednik), Zoran Bognar i Nemanja Veljović Subrosa dodelio je nagradu “Dimitrije Mitrinović” Fondacije „Ars Longa“ za 2022. godinu filmskom kritičaru i esejisti Borislavu Anđeliću i književniku Tomislavu Longinoviću za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

 

Tomislav Longinović, profesor slavistike i komparativne književnosti na Univerzitetu Viskonskin-Medison. Doktorirao na temi Ideologija, identitet i granicne poetike u slovenskom romanu dvadesetog veka. Teoretičar, pisac i prevodilac. Bibliografija: Sama Amerika, Radio B92 (Beograd, 1994), Minut ćutanja,  Radio B92 (Beograd, 1997), Vampires like us : writing down “the Serbs”, Beogradski krug, (Beograd, 2005), Stalno vaskrsavanje: Kosovsko zaveštanje i srpski nacionalisticki diskurs, Beogradski krug  (Beograd, 1997), Fetiš Nulo (Beograd, 2020) za koju je dobio  prestižne nagrade “Jovan Skerlić” i “Rastko Petrović”.

 

Borislav Anđelić, predsednik Srpske sekcije FIPRESCI, filmski kritičar i publicista. Rođen je u Beogradu. Diplomirao je na Univerzitetu u Beogradu. Dugogodišnji je filmski kritičar, jednog od najtiražnijih dnevnih listova na Balkanu, “Večernjih novosti” iz Beograda i jedan od najuglednijih izveštača o filmskim događajima u regionu. Bio je jedan od direktora projekata međunarodne organizacije FIPRESCI, zadužen za “mlade talente” iz Jugoistočne Evrope, umetnički direktor Festivala autorskog filma u Beogradu i član Upravnog odbora Filmskog centra Srbije. Njegovi tekstovi o međunarodnim filmskim manifestacijama su objavljivani u brojnim stranim časopisima i TV komentarima. Tokom svoje dugogodišnje karijere bio je jedan od selektora FEST-a devedesetih godina nakon ukidanja sankcija, kao i umetnički direktor Međunarodnog festivala na Paliću i Festivala autorskog filma u Beogradu. Kao spoljni saradnik aktivno je radio na programskim selekcijima brojnih, kako domaćih, tako i stranih filmskih manifestacija i osmišljavanju pratećih programa i okruglih stolova vezanih za afirmaciju domaćeg srpskog filma, međunarodnog udruženja FIPRESCI, naročito, mladih filmskih kritičara i autorskog filma u celini. Kao član glavnih žirija i žirija kritike, u zemlji (na Kratkom metru u Beogradu, Herceg Novom i Vrnjačkoj Banji itd…) inostranstvu (Berlin, Kan, Toronto, Friburg, Visbaden, Troja, Kotbus, Solun, Bratislava itd), aktivno je ucestvovao u izboru dobitnika nagrada. Od 2010. do 2014. godine bio je umetnički diretor FEST-a. Spada među najuticajnije filmske kritičare u regionu i prati filmska zbivanja za domaću, ali i stranu štampu, radio i televizije.

 

Nagrada „Dimitrije Mitrinović“ biće uručena Tomislavu Longinoviću i Borislavu Anđeliću  25. maja 2023, u Galeriji 73 na Banovom Brdu.