Nagrada “Dimitrije Mitrinović”

Fondacija «Ars Longa» ustanovila je 7. septembra 2005. godine nagradu «Dimitrije Mitrinović» koja se dodeljuje za najbolja umetnička ostvarenja u protekloj godini, odnosno, za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

Više o Dimitriju Mitrinoviću – ovde.

Dosadašnji dobitnici nagrade «Dimitrije Mitrinović»:

2005Radivoj Šajtinac za roman “Pričica“, Dereta, Beograd.

2006Đorđe Vid Tomašević za poemu “Milenijada“, Humanity Books, New York.

2007Uglješa Rajčević za knjigu “Zatirano i zatrto“, Prometej, Novi Sad.

2008Laura Barna za roman “Moja poslednja glavobolja”, Zavod za udžbenike, Beograd. Dušan Gojkov za projekat Internet novina “Balkanski književni glasnik”, Beograd

2009Dragan Jovanović Danilov za roman “Otac ledenih brda”, Arhipelag, Beograd, 2009. Jovan Zivlak za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i za očuvanje lepih umetnosti…

2010Zoran Bognar za knjigu izabranih i novih pesama “Lavirint kruga”, IP “Book”, Beograd. Radivoj Stanivuk za zbirku pesama “Noći lutajućih zvezda”, Treći trg, Beograd.

2011Vidosav Stevanović za roman “Šta ptica kaže”, Dereta, Beograd, 2011. i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2012. – Dragan Ilić Di Vogo za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanje lepih umetnosti.

2013. – Ljiljana Šop za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Petar Cvetković za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2014Vladislav Bajac za Izabrana dela, Arhipelag, Beograd. Duško Novaković za zbirku pesama “Ovuda je prošao Bašo”, Treći trg, Beograd.

2015Jadranka Jovanović za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Radoslav Zelenović za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2016Biljana Krstić za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Silvija Monros Stojaković za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2017.Stefan Milenković za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Petar V. Arbutina za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2018.Branimir Šćepanović za knjigu “Usta puna zemlje” Dereta, Beograd i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Radivoje Konstantinović za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2019.Matija Bećković za knjigu “Kad se ponovo rodim” SKZ, Beograd i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Ljubinko Kožul za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2020.Predrag Miki Manojlović za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Vladimir Kopicl za roman “Purpurna dekada” Dereta, 2020 i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2021.Žarko Laušević za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Madame Piano za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2022.Tomislav Longinović za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Borislav Anđelić za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.

2023.Milomir Đukanović za knjigu “Album iščezlih slika” (Dereta, Beograd) i za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti. Radivoje Stojković za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i očuvanju lepih umetnosti.